torsdag 31 december 2009

Focaccia




Nu är brödet bakat till kvällens måltid. Focaccia är ett bröd som är lätt att baka och kan varieras i oändlighet. Man kan peta i lite vad man känner för. Jag brukar byta ut lite av oljan i receptet mot pesto. Ger brödet godare smak och lite roligare färg.

1 långpanna

25 g jäst
4,5 dl ljummet vatten
1 msk socker
1 dl olivolja
750 g vetemjöl Special
2 tsk salt

Lös upp jästen i vattnet, oljan och sockret. Blanda i mjölet och saltet och arbeta till en fin och smidig deg ca. 10 min. Låt jäsa under bakduk i 1,5 timmar. Häll upp degen på en plåt smord med olivolja. Platta ut degen så den fyller hela plåten. Peta i önskade ingredienser tex oliver, soltorkade tomater, fetaost, vitlöksklyftor, rosmarin osv. Toppa med att ringla över olivolja samt havssalt.

Baka av i ugnen på 200 grader ca 20 min eller tills brödet fått fin färg.

Lycka till!

Gott Nytt År!


Då var detta året och decenniet slut! Mycket har hänt under dessa 10 åren. Mina fösta 10 år som vuxen känns det som. Tycker det är skönt att lämna mitt 20-tal efter mig och gå in på 30-talet (jag vet att jag redan fyllt 30, men ändå). Tycker att mina år från 20-30 hat varit ganska jobbiga, väldigt jobbiga stundtals. Man skall plugga till något som man sedan skall ägna sig åt i kanske resten av livet, man skall flytta hemifrån och förväntas vara vuxen och ta ansvar. Jag började 2000-talet med att plugga till och sedan arbeta som sjuksköterska. Ett arbete som bröt ner hela mig och min själ nästintill totalt. Önskar att jag lyssnat mer till mig själv och min inre röst då. Fast vem vet, jag hade kanske inte varit den jag är idag utan den hemska tiden. 



När jag till slut inte orkade längre sa jag upp mig och fick arbete som servitris på en restaurang inne i Stockholm. Detta var räddningen!  Trivdes där men kände efter något år att jag var redo för ytterligare utmaningar. Uppfyllde en livslång dröm och utbildade mig till konditor. Kände för första gången att jag hittat rätt! Fick inget jobb efter utbildningen så jag gick tillbaka till restaurangen och arbetade där när mitt livs möjlighet dök upp. Caféet i centrum, 300 meter hemifrån, var till salu. Ett skitigt, nergånget café med dåligt rykte och minimal dagskassa. Jag köpte det! Föräldrar, make och kompisar hjälpte till att renovera och i maj 2008 slog jag stolt upp portarna till mitt alldeles egna café! 


Fösta året var lite av ett helvete. Osäkerheten, ensamheten i att driva något alldeles själv, det dåliga samvetet till att inte jag bidrog till hushållsekonomin och framför allt all den tid jag la ner på det. Men nu har det gått 1,5 år och jag börjar bli varm i kläderna. Visst kan dagskassorna bli större och det finns fortfarande förbättringar att göra men jag älskar det jag gör! Känner att jag blivit en viktig del av samhället jag bor i och att mitt café bidrar till mångas trivsel.

Jag har gift mig med the love of my life och han är min bästa vän i hela världen. Jag har världens bästa mamma och pappa som alltid finns där när det behövs, en syster som jag älskar och beundras av, vänner och familj som ger mig energi och glädje. Vi har en ny STOR lägenhet där jag får leva ut mina inredningsdrömmar. E skakar lite på huvudet ibland men det mesta tycker han ändå är OK... Livet leker nu och jag hoppas att det är så här det skall vara att vara i 30 års åldern. Jag gillar det!

Tack alla ni som står ut med mina infall, vare sig det gäller inredning, arbete eller annat. Tack till alla er som alltid finns där och som älskar mig för den jag är!

Puss på er!

Gott Nytt År på er alla!

Världens godaste bröd...




...heter Valjegrova. Det är en lite halvmörk limpa som bäst avnjutes med Bromöllacharkens leverpastej och ättiksgurka. Man kanske skulle börja importera det till Stockholm?

Nu skall jag baka bröd och Pavlovan till i kväll!
Related Posts with Thumbnails