måndag 13 april 2009

Päronmarmelad med valnötter



I förra numret av Lantliv finns ett recept på Päronmarmelad med valnötter som skall vara alldeles extra god till ostar av alla dess slag. Blev lite sugen på att testa och nu står grytan och puttrar på spisen. Trots att den inte är färdig ännu så doftar det ljuvligt i hela lägenheten...

2 citroner
1,5 kg päron
1 vaniljstång
1 liter syltsocker
100 g valnötter

Skölj citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften i en kastrull.
Skala och kärna ur päronen. Dela i små bitar och lägg ner i kastrullen.
Dela vaniljstången och skrapa ur den. Lägg i vaniljen och vaniljstången i kastrullen. Låt sjuda under lock i ca 30 min eller till päronen kokt sönder. Tillsätt sockret och koka kraftigt utan lock i 15 min. Lägg i de grovt hackade valnötterna när det återstår 5 min. Gör geléprovet (Sätt in ett fat i frysen. Ta ut det och häll lite av marmeladen på det. Dra en sked igenom marmeladen. Om den inte rinner samman är den klar). Om den inte är klar så låter du den koka i 4 min till och gör ytterligare ett geléprov. När den är färdig så ta bort skummet på ytan. Låt marmeladen vila i 15 min och rör då och då. Häll upp marmeladen på rena burkar och förvara dem sedan svalt.

Servera med dina favoritostar.

Lycka till!

Påsk på Island




Har spenderat påsken med make och hans familj på Island. Vi har haft det underbart med god mat, underbara naturupplevelser och trevligt sällskap.



Kallt var det. Har nog inte tinat upp ännu! Badade dock på "Blue Lagoon" i ett par timmar. Det var varmt. 39 grader i vattnet och 0 i luften. Härligt!
Related Posts with Thumbnails